Almamellék en directe omgeving

Wat is er zoal te doen in de directe omgeving?

Wij hebben hier een prachtige natuur waar u heerlijke wandelingen kunt maken. Of, wat dacht u om met het oude houthakkerstreintje een ritje te maken naar Sasrét. U houdt erg van vissen (karper) dan zit u hier ook goed. Dit zijn een aantal dingen die u hier rond de camping kunt doen. Hieronder kunt u uitgebreid lezen wat er zoal te doen is.

Het bekende treintje en kleine spoorweg van Almamellék

Een aanrader is om ook eens een tochtje te maken met het oude treintje van Almamellék. U rijdt over een oude treinverbinding tussen Almamellék en Sasrét. Hieronder leest u de geschiedenis van deze spoorweg.

 

Bij het verlaten van het dorp bereiken we de Almamellék State Forrest Railway, wat werd gebouwd in 1900. De spoorlijn tussen MÁV Szigetvár en Kaposvár kwam door Almamellék. De 7,2 km lange smalle spoorlijn tussen Almamellék en Németlukafa Gypsy Vallei werd in 1901 gebouwd door Baron Biedermann, eigenaar van gebieden ten noorden van het dorp.

Het werd gebruikt voor het transport van Saskatoon (bessensoort), Lukafa geoogst hout en andere landbouwproducten, evenals duitse buxus en glazen cabine producten.

De oorspronkelijke door paarden getrokken locomotieven werden in 1955 vervangen door diesellocomotieven. Sinds 1991 wordt het uitsluitend gebruikt voor personenvervoer.

Het stationsgebouw werd in 1901 gebouwd als onderdeel van de staatsspoorwegen met als doel een treinhalte en dienstwoningen. In 1945 werd het staatsbezit. Het station was onderdeel van de Szigetvár-Kaposvár spoorlijn en gebouwd in 1899 en gesloten op 1 januari 1977. De film Dangerous to Beat werd hier in 1977 opgenomen https://youtu.be/tFtzW6kYUlA   

Op de onderste verdieping van het gebouw werd het museum voor kleine spoorwegen en bosbouw in 2000 geopend om de natuur van het gebied en het bosbeheer van de vroege 20ste eeuw te laten zien. Hier vindt u ook het werk van István Vanyúr, de Centenry Memorial Tree, die werd opgericht door Mecsek Forestry Co. in 2001 ter gelegenheid van de 100e verjaardag van de kleine spoorweg.

Wandelen en fietsen

U houdt van wandelen, dan bent u hier goed. Eén van de vele routes is over de mooie heuvel alwaar u neerkijkt op de camping. Iets verder komt u in een stuk natuur alwaar u herten, waterbuffels, wilde zwijnen, vosjes of andere dieren kunt tegen komen. Ook komt u lands de typische Hongaarse waijngaarden, waar u misschien wel een wijntje kunt proeven. U zou dit ook met de mountainbike kunnen doen.

Op de camping hebben wij een map met verschillende wandel- en fietsroutes voor u liggen.

 

 

 

 

Walhalla voor (karpervissers)

Naast de vele vormen van ontspanning op onze camping zijn er ook vele activiteiten te ondernemen in de directe omgeving. Eén daarvan heeft een relatieve ontspanningsfactor, namelijk vissen!

Op slechts 5 minuten (met de auto) van onze camping bevinden zich meerdere grote wateren. Één daarvan is het vismeer van Almamellék, gelegen in het Zselic heuvelschap.

Het vismeer is 21ha groot, waarvan in 11ha gevist kan worden. Het meer is omringd met bos, grasveld en riet. de diepte van het meer is gemiddeld 1,5 meter tot 3 meter. U kunt hier vissen op een grote diversiteit aan vissoorten, denk aan: Karper, Amur, Brasem, zeelt, Snoekbaars en snoek.

Het is u wellicht opgevallen dat Hongarije de bakermat van de karper is. Deze staat overal op het menukaart en is niet alleen tijdens de feestdagen een delicatesse. De karper stamt oorspronkelijk uit Midden-Azië. Toen de Romeinen op pad gingen, hebben zij de karper ergens in de vierde eeuw voor onze jaartelling naar West-Europa gebracht. Deze karper plantte zich al snel voort en verspreidde zich. Vanaf de veertiende eeuw werden ze ook  al in de Britse wateren gesignaleerd.

 

Visnamem in het Hongaars:

 • Karper = Ponty
 • Zilverkarper = Busa
 • Steenkarper = Kárász
 • Graskarper = Amur
 • Meerval = Harcsa
 • Snoek = Csuka
 • Witvis = Keszeg
 • Paling = Angolna
 • Kwabaal = Menyhal
 • Sneep = Paduc
 • Brasem = Dévérkeszeg
 • Zeelt = Compo
 • Roofblei = Balin
 • Barbeel = Márna

Visvergunning

Om in Hongarije te mogen vissen moet u in het bezit zijn van een visvergunning voor Hongarije en een regionale vergunning, zo ook bij het vismeer van Almamellék. Deze documenten kunt u verkrijgen bij de vis- en hengelsportorganisatie die de controle uitvoert over de visrechten. 

Meestal verkopen deze beide documenten. Het is belangrijk te weten dat de visakte het gehele jaar geldig blijft. U kunt derhalve het gehele jaar meerdere regionale vergunningen kopen met één en dezelfde visakte die u dan wel dient te laten zien. Overigens is de regionale vergunning slechts gedurende de dag of periode welke daarop staat geldig. Voor informatie over adressen en andere informatie kunt u het beste contact opnemen met Hungarian Angel Federation (MOHOSZ) www.mohosz.hu of www.tuhir.nebih.gov.hu/home/index ( ook in het Engels of Duits)

Voorwaarden

Een volwassen visser (vanaf 18) mag met twee hengels vissen terwijl de jongere vissers maar één hengel mogen gebruiken. Per Hengel mogen maximaal 3 haken gebruikt worden.

U dient zich altijd te informeren naar de regels van de visvereniging in Almamellék ( http://almamellekihorgaszto.hu/horgaszrend/)

 

Dagkaarten vismeer Almamellék

 • Dagkaarten volwassenen 3500 Huf per dag
 • Dagkaart kinderen 1750 huf per dag
 • Van 01 april t/m 30 september van 06:00 tot 18:00                                                 
 • Van 01 oktober tot herfstbeplanting kunt u vissen van 07:00 tot donker!
 • Nachtkaart volwassenen 4500 huf per nacht
 • Nachtkaart kinderen 2250 huf per nacht
 • De nachtdagkaart is elk jaar verkrijgbaar van 1 april t/m 30 september.
 • Wekelijks op vrijdag en zaterdag, en de avond voor de feestdag van 20.00 uur tot 06.00 uur.