Szigetvár (± 15 minuten rijden)

Eerst een klein stukje geschiedenis van Szigetvár

Szigetvár is een burchtstadje, (eiland-burcht)wat  ligt in zuid-Hongarije in het comitaat Baranya.                    Het stadje ligt op de brede hoofdweg nº 6 in westelijke richting van Pécs.

Het kasteel van Szigetvár werd rond1420 gebouwd door de landeigenaar Oszvald Anthini (Szigeti) op ​​een van de prominente eilanden van de Almás-stroom in de regio van Zuid-Transdanubië. https://hu.wikipedia.org/wiki/Szigetvar

Evenals Mohács ontleent het zijn bekendheid aan de strijd tegen de Turken in 1566. In vertaling betekent Szigetvár: Eiland-burcht. Stad en burcht lagen destijds op eilanden in het moerasgebied en waren daardoor niet gemakkelijk te veroveren. Precies 33 dagen lang hield de commandant de burcht, Miklós Zrínyi, zich met 2.500 verdedigers staande tegen een Turkse overmacht van 80.000 man onder leiding van sultan Süleyman. Ondanks verlokkende aanbiedingen – zo zou bij overgave het Kroatisch-Hongaarse Zrinyi voor altijd heersen over de Turkse satellietstaten Kroatiëen Slovenië – gaf Zrinyi het niet op. Toen de strijd ten slotte een gevecht van man tegen man, wonnen de Turken en overleefden slechts enkele verdedigers van de burcht de slag. Zie film Szigetvár 1566 https://youtu.be/RXKbSDtHY5k

De kleinzoon van de gesneuvelde Miklós Zrinyi schreef het drama ‘De val van Sziget’. De burcht, die door de Turken werd opgebouwd, werd na1960 gerestaureerd. Op het Zrinyi tér staat het monument van de commandant en de voormalige moskee, oorspronkelijk met twee minaretten, die tegen het eind van de 18e eeuw in een barokke rooms-katholieke kerk werd veranderd. Dit stukje geschiedenis wordt elk jaar in september herdacht en nagespeelt. Mocht u hier zijn is dit echt iets om naar toe te gaan.

Wat is er allemaal te doen in Szigetvár?

De Burcht

De burcht tegenover het zwembad kunt u ook bekijken terwijl u een heerlijke wandeling maakt door het park wat om  de burcht ligt of u gaat gewoon lekker winkelen in Szigetvár en een terras pakken op het nieuwe autovrije plein. Historiche panden bekijken, dan kan hier natuurlijk ook, bijvoorbeeld de twee kerken, welke trouwens zeer mooi van binnen zijn, het gebouw van het gymnazium of een van de andere gebouwen.

Het thermaalbad

Een dagje naar een thermaalbad, dat is hier ook mogelijk, u kunt hier zowel binnen als buiten genieten van de baden, kijk voor meer informatie op: (www.szigetvarigyogyfurdo.hu)

Nederlands Nederlands English English Magyar Magyar