Kaposvár (± 30 minuten rijden)

Eerst een stukje geschiedenis van Kaposvár
Kaposvár_vára_1686-ban
Habsburg_family

Kaposvár is een stad in Hongarije. Het ligt aan de rivier de Kapos op 54 km ten zuiden van het Balatonmeer. De stad id de hoofdstad van het comitaat Somogy. Kaposvár heeft sinds 2000 een universiteit en is sinds 1993 een bisschopzetel.

Kaposvár werd in 1009 voor het eerst genoemd. De aarden mottenburcht werd in de 15e eeuw vervangen door een stenen, die in 1555 na een vijfdaags beleg door de Ottomaanse Turken werd veroverd. De Hubsburgers (Het huis van Habsburg was een belangrijk Europees geslacht, vernoemd naar het stamslo Habichtburg in Aargau. Leden regeerde daarnaast eeuwen lang over Oostenrijk, Bohemen en Hongarije) namen de stad in 1686 in, waarop de burcht in 1702 op last van de koning Leopars 1 werd Ontmanteld. op het oude marktplein zijn thans nof ruïnes te zien.

Kaposvár kwam in 1690 in het bezit van het invloedrijke magnatengeslacht Eszerházy en werd in 1749 de hoofdstad van Somogy. De stad maakte een snelle ontwikkeling door, nadat ze in 1884 was aangesloten op de spoorlijn van Boedapest naar het toemalig Fiume (Rijeka).

Aan de hoofdstraat (Fő utca) staan twee historische gebouwen: op n° 1 het Dorottya-huis, in laat barostijl (eind 18e eeus) en op n° 10 het Comitaatshuis ( begin 19e eeuw). Achter dit huis ligt het Ripple Rónai museum, genoemd naar de in Kaposvár geboren schilder. Behalve zijn werken zijn hier gereedschappen, houtsnijwerken en versierkunsten uit dit gebied (Somogy) te zien.

1911
1280px-Csiky_Gergely_Színház

Aan het Rákocziplein bevindt zich het Gergely Csiky theater uit 1911. Een creatie in Hongaarse jugendstil (szecessió) ontworpen door Ede Magyar  en József Stahl en vernoemd naar de 19e eeuwse dramarutg Gregor Csiky. Het theater werd in 1911 geopend op het voormalige Búza plein van Kaposvár, het was het eerste theater van de stad. 

Met zijn unieke half cilindrische zijkanten en opvallende dakbedekking wordt het beschouwd als een uitstekende architectonische prestatie van zijn tijd. Het was oorspronkelijk gepland met een capiciteit 1400, maar met de modificatie daalde dit aantal naar 860. Desondanks is het theater één van de belangrijkste instelling van het land. De structuur was de eerste in Hongarije die Ferro beton dakbedekking gebruikte. Het zag 3 grote renovaties. De eerste in de jaren 50, uitbreiding van het toneelgebied. De andere in de jaren 80, dit keer een volledige vernieuwing van het gebouw en modernisering van de technische apparatuur. De laatse is van 2016 tot 2019 geweest. Ook dit is net zo als de laatse van de jaren 80, volledige rondom en binnen verbouwd.

Bekende Hongaren die in Kaposvár geboren zijn

  • József Ripple-Rónai (Kaposvár, 23 mei 1861 – aldaar, 25 november 1927) Kunstschilder
  • Imre Nagy  (Kaposvár, 7 juni 1896 – Boedapest, 16 juni 1958) Politicus
  • Ference Csik (Kaposvár, 12 december 1913 – Sopron, 29 maart 1945) Zwemmer
  • Toki Horváth ( Kaposvár, 17 september 1920 – München, 13 oktober 1971) zigeunerviolist en orkestleider
centrum Kaposvár
Winkelstraat kaposvár

De stad Kaposvár

Heerlijk een dagje door het historische Kaposvár wandelen en de gebouwen bekijken of naar één van de vele musea gaan is ook de moeite waard. Wie Kaposvár tussen de lente en herfst bezoeken, zullen de stad in volle bloei vinden. Oo kunt u de speciale festivals hier bezoeken, (o.a. Ripple Rónai festival en de muziek festivals). Gezellig uiteten in een vande vele restaurants of lekker een terrasje pakken, alles is hier. Een stad voor elk wat wils. (www.kaposvar.hu)

Aquapark en thermaalbad Kaposvár

U wilt heerlijk een dagje naar een aquapark of thermaalbad, dan is Virágfürdő Kaposvár zéér de moeite waard. Dit is leuk voor volwassenen, maar nog leuker voor de kinderen. Deze vermaken zich de hele dag in het mooie grote buitenbad met zijn vele glijbanen, duikrots en stroomvernelling. Voor de allerkleinste is een mooi overdekt buitenbad met allerlei speelatributen. Heeft u trek in een lekker ijsje of een hapje, dan kunt u hier terecht bij een van de eettentjes. Verder is er een speeltuintje en zijn er een aantal (voet) volleybalvelden. Het aquapark is geopend rond half juni tot begin september. Het binnenbad met de heerlijke thermaalbaden, 25 meter bad, kinderbad en sauna’s is het gehele jaar geopend (www.viragfurdo.hu).

24-SZO-OB-strandok_kep5
8414-1912049332351293
images (1)
31613892512_a4f133082f_b

Szenna openluchtmuseum 

Ten zuiswesten van Kaposvár op 8km ligt Szenna, dat een klein maar interessant openluchtmuseum heeft. Dit dorpsmuseum is opgerich tin het land op initiatief van de lokale bevolking. Het idee hier achter is om de overblijfselen van de diverse volksarchitectuur en het rijke in materiële en intellectuele erfgoed van Zselic en Inner Somogy te behouden en te presenteren.  Het museum won in 1982 de prestigieuze Europa Nostra Award voor het behoud en de authentieke verplaatsing van het gebouwde erfgoed.  

Het eerste woongebouw werd in 1975 – 1976 verplaatst en in 1978 geopend. Tegenwoordig zijn er vijf woonhuizen en boederijgebouwen, drie wijngaardkelders, twee helige monumenten en een kleurmachine in plaats van landbouwmachines.

Het Szennai Openluchtmuseum opereert sinds 2013 als lidinstelling van het Openlucht Etnografisch Museum. Door middel van zijn collecties en onderzoek draagt ​​het museum bij aan het behoud van het diverse (multi-etnische en religieuze) culturele erfgoed van de provincie Somogy, de veelzijdige publicatie ervan, het bieden van brede toegang en de sociale en culturele ontwikkeling van de nederzettingen. De instelling helpt om de hedendaagse volkstradities beter te begrijpen, terug te leren en te gebruiken door middel van praktische kennis die in het dagelijks leven kan worden gebruikt, en draagt ​​bij aan de promotie van de Hongaarse cultuur op nationaal en internationaal niveau.

Nederlands Nederlands English English Magyar Magyar